امروزه به دلیل صنعتی شدن جوامع بشری و لزوم استفاده هرچه بیشتر از سوختهای فسیلی، چهره اکثر شهرهای دنیا توسط آلودگیها و چربیهای حاصل از این سوخت ها، سیاه و کثیف شده است. به تناسب پیشرفت جوامع، کشف موادی همچون تیتانیوم دی اکساید در اندازه نانو میتواند راه حل بسیاری از مشکلات به وجود آمده باشد. با ایجاد پوششی از این ماده بر روی نمای خارجی ساختمانها و سازههای مختلف، می توان تنها بهوسیله استفاده از نور آفتاب، آلودگیهای موجود را که اکثراً ترکیبات هیدروکربنی میباشند تجزیه کرد و تنها با استفاده از آب، این آلودگیها را پاک نمود.
این خاصیت میتواند بهراحتی در تمیز و نو نگه داشتن کلیه سطوح داخلی بسیار مفید باشد که این امر باعث طولانیتر شدن عمر رنگها و سازه های ساختمانی مختلف نیز خواهد شد.
مصارف این ماده میتواند شامل موارد زیر باشد:
۱- نمای انواع ساختمانها
۲- دیوارهای داخلی ساختمان ها
۳- محافظت از نمای ابنیه های تاریخی
و… .
محلول های خود تمیز کننده نانو علاوه بر ایجاد خواص آنتی استاتیـــک که موجب دور نمودن گرد و غبار از سطوح می شوند، می توانند با توجه به خاصیت فتو کاتالیستی خود با جذب آب و نیز با استفاده از نور خورشید (اشعه ی UV) سطح را از هر گونه آلـودگی پاک کنند که از آن با عنوان خود تمیز شوندگی یاد می شود.
همانطور که در شکل فوق مشاهده می شود، اشعه ی UV موجود در نور خورشید آلودگی های روی سطح (مواد ارگانیک) را تجزیه می نماید و آنها را به آب و دی اکسید کربن تبدیل می کند، این فرایند به صورت برعکس در گیاهان انجام می شود یعنی آب و دی اکسید کربن با استفاده از نور خورشید تولید مواد ارگانیک برای گیاهان می نمایند.
۱-۱-فرایند خود تمیز شوندگی:
تمامی مراحل زیر به صورت خودکار توسط پوشش های خود تمیز شونده انجام می شود.
مرحله اول:نانو ذره موجود در نانو پوشش خود تمیز شونده با تابش اشعه فرابنفش خورشید با آلودگی های روی سطح شروع به انجام واکنش می کند و از این طریق آلودگی های موجود راتجزیه می کند. این عمل موجب جدا شدن این آلودگی ها از روی سطح می شود.
مرحله دوم: سطح پوشش داده شده، از خاصیت آبدوستی برخوردار است. بنابراین آب بر روی این سطوح به شکل قطره در نمی آید بلکه یک لایه نازک (فیلم) از آب تمام سطح را می پوشاند.
مرحله سوم:لایه آلودگی که بر اثر خاصیت فتوکاتالیستی پوشش نانو از سطح جدا شده بود اکنون لایه نازک آب زیر آن نفوذ می کند و تمام آلودگی ها را از روی سطح می شوید.
۲- نتیجه گیری
به دلیل گسترش روز افزون جمعیت ساکن بر روی کره زمین و در پی آن رشد بسیار سریع بیماری ها و باکتری های بیماری زا، محققان بر آن شدند تا با استفاده از راهبردهای پیشگیرانه مانع از بروز بیماری شوند چرا که در صورت بروز یک بیماری، کنترل آن و جلوگیری از شیوع آن کاری بسیار سخت و گاهی غیر ممکن خواهد بود؛ لذا ارائه ترکیبی ایده آل و کارآمد با خاصیت آنتی باکتریال با استفاده از مواد فوتوکاتالیست های نانویی که علاوه بر خواص میکروب زدایی از نظر اقتصادی قابل توجیه و با صرفه باشد، می تواند با به کارگیری در اماکن عمومی نظیر بیمارستان ها از انتشار و بیماری زایی باکتری ها ممانعت به عمل آورد. همچنین با به کارگیری و اسپری نمودن این مواد بر روی سطوح خارجی ساختمان ها آلودگی هایی مانند گرد و غبار و ذرات همراه باران که باعث کثیف شدن سطوح می شود، تجزیه می گردد.